tisdag 29 maj 2012

En tecknad film för alla åldrar!

I helgen har jag tittat på en helt underbar tecknad film som vi precis har köpt till bibliotekets barn- och ungdomsavdelning.
Den heter "Lånaren Arrietty", och bygger på Mary Nortons klassiska böcker om Lånarna. Känner ni till dem? Lånarfolket är en pytte, pytte variant av oss människor. De ser ut som oss och pratar samma språk, men de är så små att de får rum i en människas handflata. Lånarna bor i människornas hus, och allt de äger har de lånat från andra. Egentligen tagit, men de tar så lite så det märks inte. Det märks inte att en knappnål eller en sockerbit försvinner, och ingen saknar de sakerna heller!
Arrietty heter dottern i lånarfamiljen i filmen. Hon är 14 år, och en modig och nyfiken tjej. Hon gör ofta egna upptäcksfärder i den fantastiska trädgården som ligger intill familjens hus.
Nu ska Arrietty bli upplärd av sin pappa hur man lånar saker av människorna. Hon får följa med på en av hans expeditioner i det stora huset, där två gamla tanter bor. Pappan säger flera gånger att hon måste akta sig för att bli sedd av människorna. Det är det absolut värsta som kan hända! Om de blir sedda måste de genast fly och lämna sitt fina lilla hem.
Arrietty försöker vara försiktig, men blir ändå upptäckt av Sho, en jämnårig sjuklig pojke som är på besök i huset. Trots att de kommer från så olika världar, blir de ändå vänner...

"Lånaren Arrietty" är en japansk tecknad film som är tillåten från 7 år, men passar för alla åldrar. Det är en underbar film att titta på tillsammans, barn, ungdomar och vuxna. Det går att se den med japanskt tal och svensk text, eller dubbad till svenska. Filmen är ganska lång, 1  tim+ 30 min, men känns aldrig långtråkig!
Teckningarna är helt bedårande vackra. Arriettys trädgård är som ett grönskande paradis med otroliga färger.
Titta här om filmen finns att låna på biblioteket.
Glöm inte att du måste ha fyllt 15 år för att få låna film på Arboga bibliotek!

2 kommentarer:

 1. Hej! Vilken bra blogg!
  Jag undrar om ni kommer att ha något sommarläsningsprogram på Arboga bibliotek, som det här t.ex.: http://varbergsbibblan.wordpress.com/2012/05/31/nu-startar-den-sommarlasningen-2012/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad kul att du gillar min blogg! Jag hoppas du kommer att fortsätta följa den.
   Idén du föreslår med sommarläsningsprogram på biblioteket är jättebra. Jag vet att många fler bibliotek än varberg har det, och att det funkar väldigt bra. Vi har dock inte infört det i Arboga ännu, men kanske till nästa sommar?

   Radera