torsdag 24 maj 2012

Sonya Sones nya bok!


Den amerikanska författarinnan Sonya Sones skriver sina böcker på ett alldeles särskilt sätt! Hon fångar sina läsare direkt, och sen är man fast och längtar bara efter att läsa mer av henne!
De första böckerna på svenska kom för några år sedan, och är helt underbara. De heter "Vad mina vänner inte vet" och "Vad min flickvän inte vet". Här får vi följa ett kärlekspar i tonåren som berättar om sin kärlekssaga på ett fantastiskt trovärdigt och gripande sätt.
Att böckerna blir så gripande, beror på att texten är skriven som en lång dikt i stället för en berättelse. När man ska skriva om starka känslor, som kärlek, så passar den formen väldigt bra. Sonya lyckas beskriva tonåringarnas känslor på ett sätt som går direkt in i hjärtat!                   

Vänstermarginalen i texten är hela tiden rak, medan högermarginalen är väldigt ojämn. Textstyckena är ibland väldigt korta, vilket gör att boksidorna blir luftiga och lätta att läsa.

Även i den nya boken: "En sån där vidrig bok där mamman dör", skriver Sonya i diktstilen. Här handlar det också om tonåringar och starka känslor; en del kärlek men framför allt sorg!

15-16-åriga Rubys liv har helt slagits upp och ner. Hennes mamma har precis dött, efter att ha kämpat en längre tid mot cancer. Nu måste Ruby flytta från Boston på USAs östkust till Los Angeles, på västkusten. Hon måste ge upp sitt liv! Allt hon känner till, hennes vänner och den älskade pojkvännen finns ju i Boston.
Nu måste hon flytta till sin pappa. En pappa hon tidigare aldrig träffat!
Dock har hon sett honom massor av gånger på tv, film och i tidningar. Han är nämligen den berömde filmstjärnan Whip Logan.

Där nere ligger L. A.

lurande under ett tak
av olivbrun dimma
som hänger över staden som ett hot.
Där ner ligger L.A.
sjudande i den murriga smogstuvningen.
Men här uppifrån, där jag sitter
ser det snarare ut som
Hell A.

Här ovan ett litet exempel på hur Ruby känner sig inombords, alldeles innan hennes nya liv ska börja...

Läs Sonya Sones böcker! Jag lovar att ni inte kommer att ångra er!
Titta här om hennes böcker finns att låna på Arboga bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar