tisdag 2 augusti 2011

"Oskyldiga?" av Anne Cassidy

Vad tycker ni om böcker som slutar med ett stort frågetecken?
När man inte är säker på hur det egentligen går för huvudpersonen i boken man precis läst ut. Jag blir lite irriterad...
Åtminstone allra först, just när jag slår igen den färdiglästa boken och inte riktigt vet hur det ska gå.
Men öppna slut har sina fördelar också. Då finns ju fortfarande möjligheten att skapa sitt eget slut på berättelsen. Om man nu inte är riktigt överens med författaren om vad som skall hända med huvudpersonerna.

"Oskyldiga?" av Kate Cann har ett öppet slut som kan tolkas på många sätt. Hur det slutar kan jag inte avslöja här förstås. Det får förbli en överraskning, för det här är verkligen en bok som förtjänar många läsare! Under läsningens gång dyker många viktiga, men svåra, frågor upp. Hur man ibland är tvungen att göra svåra val i livet. Att man måste våga stå för sina handlingar, annars blir det outhärdligt att leva med skuldkänslorna för det fel man har gjort.
Det här är frågor man behöver prata om med andra efter läsningen. Jag tror därför att boken kan fungera bra som högläsningsbok i en högstadie/ gymnasieklass.

I skolan där Ali och hennes vänner går, finns en kille som heter Daniel Feeny. En tyst och försynt tonåring som aldrig gör något väsen av sig. Tidigare blev han mobbad, men inte nu längre.
En dag försöker Daniel ta livet av sig genom att hänga sig i ett träd. Som av en händelse finns Ali och hennes kompisar i närheten, och de räddar hans liv i allra sista minuten.
Några veckor senare försvinner Daniel utan ett ord, eller ett avskedsbrev.
Ingen vet vad som hänt honom, utom Ali och hennes kompisar. Något hände, som inte skulle ha fått hända... Vad skall de göra nu? Anmäla sig till polisen?

Det här är en mycket stark bok som griper tag i sina läsare. Den passar definitivt bäst för lite äldre tonåringar, både killar och tjejer.

Vill du läsa "Oskyldiga?"? Titta här om boken finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar