tisdag 23 augusti 2011

"Mitt perfekta liv" av Sarah Dessen!

Kan man ha ett perfekt liv?
17-åriga Macys liv har varit allt annat än perfekt den senaste tiden.
För några månader sedan dog hennes pappa i en hjärtattack. Macy var med när det hände, och hon kommer alltid att få leva med skuldkänslorna att hon inte kunde rädda honom.
Varför var hon så sölig den morgonen när pappa ville ha med henne ut på joggingrunda? Om hon snabbat på, kanske allt hade slutat annorlunda...
Pappa sprang i förväg. När Macy hann i fatt honom en stund senare, hade hjärtattacken redan drabbat honom och gjort honom medvetslös. Macy hann fram för att se sin pappa dö, men något annat kunde hon inte göra.
Tiden efter dödsfallet blir jobbig för Macy. Hon sörjer och stänger av sina känslor. Hon slutar att leva som en vanlig tonåring. I stället försöker hon bli perfekt. Hon vill planera allt i sin vardag.
Kläderna och frisyren skall vara perfekta, och betygen måste givetvis vara i topp.
Snart ska hon börja på college, och på sin lediga tid pluggar och förbereder hon sig för det.
Några roliga lediga kvällar med kompisarna blir det aldrig. Inte ens pojkvännen Jason träffar hon särskilt ofta. Han är nämligen lika perfekt och tråkig som hon!

Men något händer under sommarlovet... Jason reser bort, och passar på att göra slut innan dess! Macy blir helt förtvivlad.
Av en händelse får hon ett extrajobb på en cateringfirma. Då vänder allt. Hon träffar nya kompisar, och livet blir värt att leva igen...

Sarah Dessen har snabbt blivit en av mina stora favoriter bland ungdomsboksförfattarna.
Ni kanske minns hur mycket jag tyckte om hennes förra bok på svenska, "Mycket mer än så". Under sommarens besök i USA läste jag ytterligare en som ännu inte finns på svenska, "Lock and key". Alla hennes böcker handlar om tonåringar som har det känslomässigt tufft.

Böckerna är verkligen gripande! Sarah skriver på ett sådant sätt att vi läsare blir ett med huvudpersonerna. Vi känner med dem, och går igenom deras svårigheter tillsammans med dem!
Böckerna passar bäst för lite äldre tonåringar, som är ganska vana läsare.

Vill du läsa "Mitt perfekta liv?" Titta här om den finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar