torsdag 9 februari 2012

En sann bild av framtiden?

Just nu håller jag på att läsa en fruktansvärt skrämmande bok som heter "Mitt klimatkatastrofala liv".
Nu undrar ni säkert, hur kan en bok med en sådan tråkig, och konstig titel, vara läskig? Jo den är rysligt spännande att läsa JUST för att den kommer verkligheten så nära. I alla fall en verklighet som vi kan komma att ha hos oss inom en ganska snar framtid. Redan märker vi att miljöproblemen ökar och påverkar våra liv allt mera.
Vädret har förändrats och blivit allt mer extremt, både med värme och kyla, med stormar, jordbävningar och översvämningar. Man märker helt enkelt att någonting inte riktigt stämmer. Här uppe i Norden har vi haft en ganska mild vinter i år, medan t ex andra delar av Europa haft fruktansvärt kallt under en lång period.

Boken berättar om 16-åriga Laura som bor med sin familj i London, Englands huvudstad.
Det nya året, 2015, har just börjat.
Vädret i England är helt upp och ner. Förskräckliga stormar har förstört egendom och dödat många människor. Politikerna i England har äntligen förstått att någonting måste göras åt klimathotet. De bestämmer att England ska skära ner sina koldioxidutsläpp med 60%, och därför införs nu en ransonering. Alla medborgare får 200 koldioxidpoäng att göra av med varje månad. Varje gång de sedan ska använda el, vatten, mat, kläder, prylar mm, så dras det poäng från deras konton.
Allt som vi tar för givet att vi SKA kunna göra; duscha, lyssna på musik, använda datorn är inte längre så självklart. Poängen räcker inte till allt man vill göra.
Samhället har också problem med att få vattnet att räcka till alla, och strömmen försvinner ständigt i kortare eller längre avbrott. Kanske är det redan försent att göra något åt miljöproblemen?
Hur klarar man leva ett normalt tonårsliv när allting omkring en bara faller samman?
Laura berättar i sin dagbok hur hon klarar det nya klimatkatastrofala livet.
Boken handlar om ett hemskt ämne, men är skriven med humor. Det finns ändå ett hopp om att allting kommer lösa sig, och att något nytt och bättre kan komma ur allt det svåra.
Boken passar bäst att läsa för lite äldre tonåringar.

Vill du läsa "Mitt klimatkatastrofala liv"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar