Förra veckan, 27 januari, samlades människor världen över för att minnas alla de som dog i förintelselägren under andra världskriget. Detta är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer som högtidlighålls varje år.
27 januari 1945 var nämligen det datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades av västmakternas soldater.
Varje år den här dagen firas kämparna lite extra.
De som inte ger upp, utan fortsätter slåss mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism (hat mot judar).
De är starka, modiga människor som gör vad de tror på, fast det ibland kan vara farligt för dem själva.
En sådan modig man var Raoul Wallenberg - vår svenske hjälte, som det i år är lämpligt att hylla lite extra! Det är nämligen hundra år sedan han föddes i Stockholm 1912.
Raoul arbetade på svenska ambassaden i Budapest under andra världskrigets sista år. Där lyckades han rädda omkring 100 000 ungerska judar som skulle skickas till koncentrationsläger. De fick svenska skyddspass, och fick också bo i ambassadens egna hus. Många av dem skickades sedan till friheten i Sverige.
I januari 1945 blev Raoul tillfångatagen av de ryska styrkor som tagit makten i Budapest.
Varför vet man inte, och inte heller vad som sedan hände honom. Han hamnade i ett sovjetiskt fängelse, och sedan tar spåren bara slut...
Många år har gått, men fortfarande vet ingen säkert vad som hände med hjälten Raoul Wallenberg.
Vill du veta mer om denna fantastiska man, väl värd att beundra? Hur vågade han vara så modig och riskera sitt eget liv för att rädda andras?
"Raoul Wallenberg - hjälten som försvann" av Dag Sebastian Ahlander, är en gripande ganska lättläst bok som handlar om hans liv. Den finns att låna på biblioteket.
Den är skriven för barn och unga, och passar bra att läsa från ca 10 år och uppåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar