måndag 31 oktober 2011

Ruggig historisk berättelse!

Ibland har man oturen att befinna sig på helt fel ställe vid fel tidpunkt.
Det är precis vad som händer 12-årige Svante Ulfsson Trana som är huvudperson i den här boken; "Stockholms blodbad" av Cecilia Sidenbladh.
Allting i boken händer för mycket länge sen i Sverige, närmare bestämt i början av 1500-talet. Svante jobbar som page, en slags minibetjänt, hos en rik adelsman och hans familj.

Svante får följa med familjen till Stockholm, när de blir inbjudna att närvara vid kröningen av den nya danske kungen Kristian. I Sverige har adelsmännen under lång tid kämpat hårt mot Kristian, men till sist blev motståndet för starkt.
Kristian har tagit makten i Sverige, och nu ska alla tidigare stridigheter glömmas säger han. Den nye kungen vill försonas, och bjuder in alla sina tidigare fiender till kröningen. Han är dock inte att lita på...

I stället för en trevlig fest blir det massavrättningar och blodbad!
Mitt i dessa förskräckliga händelser hamnar stackars oskyldige Svante.
På Stockholms gator flyter blodet, och Svante måste fly för sitt liv!
Det här är en berättelse, men den berättar om något som verkligen har hänt i verkligheten. Det gör allt ändå ruggigare och hemskare, att man vet att människor verkligen har varit med om allt detta!

Boken är spännande och lärorik, och passar jättebra att läsa högt i skolan i samband med att man läser om Sverige under 1500-talet.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.
Om du gillade "Stockholms blodbad" kan du läsa fortsättningen "Upprorstid". Här får vi veta hur det går för Svante, om han kan hjälpa den blivande kungen Gustav Vasa i kampen mot Kristian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar