onsdag 5 januari 2011

2 favoriter av Terence BlackerFör det mesta skriver jag om nyutkomna böcker i den här bloggen.
I dag tänkte jag dock göra ett undantag. Det finns så många bra lite äldre böcker som så lätt glöms bort i bokfloden. De behöver lite extra reklam ibland!
För några år sedan läste jag två roliga underhållande ungdomsböcker, som också båda hade tänkvärda teman. Böckerna heter "Föräldrabytet" och "Pojke flicka", och är skrivna av samma författare som heter Terence Blacker. Han är från England och har skrivit massor av barn- och ungdomsböcker, men det är bara dessa två som hittills översatts till svenska. Vi får väl hoppas att det blir fler!
"Pojke flicka" handlar om amerikanske Sam som flyttar till sin mosters familj i England efter att hans mamma dött. Han skall börja i samma skola som sin jämnårige kusin Matthew.
Sam kör en ganska otrevlig stöddig stil och gör sig snabbt osams med Matthew och hans kompisar. För att inte bli helt ensam och isolerad i sitt nya liv lovar han att bättra sig, och göra vad som helst som gänget ber om. De vill straffa honom och försöker komma på en utmaning han inte kommer att klara av. De bestämmer att han ska börja i den nya skolan utklädd som tjej! Sam antar utmaningen; sätter upp håret i hästsvans, noppar ögonbrynen och kliver i tjejernas skoluniform. Väl i skolan är det ingen som tror annat än att han är en tjej. Konstigt nog, för han uppträder inte precis som tjejer brukar göra! Det blir ganska förvirrat och väldigt roligt, innan bluffen avslöjas...
"Föräldrabytet" handlar om fenomenet dokusåpor.
Trettonårige Danny Bell är en ganska normal kille med ett stort problem; sina hopplösa föräldrar! Mamma har lämnat familjen, och pappa sitter framför tvn hela dagarna och drömmer om sin tid som popstjärna. Danny är den som får ta ansvaret för hemmet och småsyskonen. Inte konstigt att han tröttnar, och nappar på erbjudandet från föreningen Föräldrabytet. De erbjuder honom att få bo i ett stort fint hus med en ny familj där föräldrarna är ordentliga. Allt fungerar jättebra till en början, men Danny börjar snart misstänka att det är någonting skumt på gång. Varför finns det annars dolda kameror i alla rum han befinner sig?
Kolla här om böckerna finns att låna:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar