måndag 31 oktober 2011

Ruggig historisk berättelse!

Ibland har man oturen att befinna sig på helt fel ställe vid fel tidpunkt.
Det är precis vad som händer 12-årige Svante Ulfsson Trana som är huvudperson i den här boken; "Stockholms blodbad" av Cecilia Sidenbladh.
Allting i boken händer för mycket länge sen i Sverige, närmare bestämt i början av 1500-talet. Svante jobbar som page, en slags minibetjänt, hos en rik adelsman och hans familj.

Svante får följa med familjen till Stockholm, när de blir inbjudna att närvara vid kröningen av den nya danske kungen Kristian. I Sverige har adelsmännen under lång tid kämpat hårt mot Kristian, men till sist blev motståndet för starkt.
Kristian har tagit makten i Sverige, och nu ska alla tidigare stridigheter glömmas säger han. Den nye kungen vill försonas, och bjuder in alla sina tidigare fiender till kröningen. Han är dock inte att lita på...

I stället för en trevlig fest blir det massavrättningar och blodbad!
Mitt i dessa förskräckliga händelser hamnar stackars oskyldige Svante.
På Stockholms gator flyter blodet, och Svante måste fly för sitt liv!
Det här är en berättelse, men den berättar om något som verkligen har hänt i verkligheten. Det gör allt ändå ruggigare och hemskare, att man vet att människor verkligen har varit med om allt detta!

Boken är spännande och lärorik, och passar jättebra att läsa högt i skolan i samband med att man läser om Sverige under 1500-talet.
Vill du läsa boken? Titta här om den finns att låna.
Om du gillade "Stockholms blodbad" kan du läsa fortsättningen "Upprorstid". Här får vi veta hur det går för Svante, om han kan hjälpa den blivande kungen Gustav Vasa i kampen mot Kristian.

torsdag 27 oktober 2011

Halloween / allhelgonahelg i antågande!


Vill du veta mer om varför Halloween firas?
Eller kanske få lite tips på hur man ordnar en häftig Halloweenfest? Eller få lära dig hur man skär ut en pumpa snyggt? Eller kanske bara få tips på häftiga och coola maskeradkläder att använda?
Du vet väl att på biblioteket kan du hitta svar på det mesta du vill veta.
Vi har böckerna, i första hand Halloweenboken av Jane Bull.
Här kan du också använda våra datorer för att söka efter mer information.
Barnens bibliotek har en jättebra sida om Halloween, med flera användbara länkar till andra hemsidor. T ex Unga fakta.
På Unga faktas sida hittar du tips på pyssel som snabbt gör att du kommer i den rätta Halloweenstämningen. Varför inte tillverka några coola monsterögon, eller kanske en alldeles egen döskalle?

Ha det så trevligt, och skräm inte ihjäl varandra!

onsdag 26 oktober 2011

Allhelgonaskräck!

Jag pushar en hel del för olika skräckböcker nu, i samband med allhelgonahelgen och Halloween som närmar sig.
Lena Arro har skrivit flera samlingsböcker, som innehåller otroligt läskiga skräckhistorier. Den nya boken heter "Döda lärares förening och andra förfärliga historier", och där är berättelserna minst lika otäcka. Den passar alldeles utmärkt bra att läsa just en mörk allhelgonakväll. Om man gillar, och tycker att det är mysigt, att bli lite skrämd förstås...

Det är sammanlagt sex historier av lite olika längd, men ingen är längre än 15 sidor. Min favorit är nog titelberättelsen, "Döda lärares förening".
Den handlar om Anton och Kattis som har kvarsittning på sin skola, en fredag eftermiddag den 13 november. Ingen vill vara där, inte ens läraren som ska vakta eleverna.
Hela skolan är tom, och även de som är kvar bara längtar efter att få gå hem. Men de är tvungna att stanna till klockan 5.
Plötsligt hörs ett konstigt ljud! Läraren går iväg för att kolla vad det är, och han kommer inte tillbaka! Vad ska Kattis och Anton göra nu? Smita, eller kolla om det har hänt honom något?
De smyger iväg för att kolla läget, och upptäcker då en märklig samling figurer som verkar ha möte i skolans lärarrum.

"Anton tryckte in sig bland de upphängda, mögliga ytterkläderna och försökte göra sig osynlig. Han såg hur zombielärarna trängdes för att komma ut genom dörren. De haltade, hasade och släpade sig efter Kattis så fort de bara kunde. Snart var bara den kväljande lukten av dem kvar."

Som ni märker är det riktigt läskiga , äckliga historier som känsliga läsare varnas för!
Vi andra bör nog åtminstone ha fyllt 12 år. Annars förstår man inte historierna ordentligt.

Vill du läsa "Döda lärares förening"? Titta här om den finns att låna på biblioteket.
Om ni vill prova någon annan av Lenas Arros böcker, så tittar ni här.

tisdag 25 oktober 2011

Serieskräck!


Det här är berättelsen om Coraline, den lilla flickan som flyttar till ett gammalt hus på landet med sina föräldrar.
Många läsare känner till historien om Coraline sen tidigare genom Neil Gaimans bok. Jag tror att den boken kom ut på någon gång på 1990-talet, och den blev snabbt mycket älskad och omtalad.
"Coraline" kan man nog säga är en blivande ungdomsboksklassiker!
En sådan bok som era barnbarn kommer att få läsa i skolan.
Det har också gjorts teater av boken, och en tecknad film samt även datorspel.
Nu sitter jag här med serieversionen av "Coraline" i min hand, och den verkar riktigt lovande...

Ni känner väl till till den läskiga historien? Om inte måste jag nog berätta lite så att ni är förvarnade. Annars kan det blir lite för läskigt...
I serieboken får man till och med se allt det läskiga på bild, inte nöja sig med sina egna bilder.

Mamma och pappa har mycket att packa upp efter flytten, och ingen har tid med Coraline.
Hon har tråkigt och går på upptäcktsfärd i det gamla huset dit de flyttat.
Där finns flera andra lägenheter, där deras nya grannar bor. Grannarna är dock väldigt underliga och gör konstiga saker som skrämmer Coraline.
Det mesta i huset är faktiskt underligt och konstigt! Det allra mest underliga är dörren som inte leder någonstans. Men en dag gör den det - och öppnar sig mot en parallell värld där allt ser likadant ut, förutom att det är spegelvänt.
Här finns också en version av hennes mamma och pappa. De ser ut precis som vanligt, förutom att de har svarta knappar till ögon!
Den andra världen är ganska trevlig tycker Coraline först. Här får hon bättre mat, roligare leksaker och föräldrar som hinner prata med henne. Men sen när hon börjar längta hem, får hon inte gå därifrån! Den nya mamman och pappan vill inte släppa tillbaka henne till verkligheten.
Hur ska det gå för Coraline?
Det här är en magisk och skrämmande saga som håller alla läsare från 10 år, upptill
och med 100 år i ett fast grepp. Det är hela tiden kusligt läskigt, och de fina serieteckningarna förstärker den känslan.

Vill du läsa "Coraline", eller kanske se den som film?
Se här i bibliotekets katalog vad om finns att låna.

söndag 23 oktober 2011

"Ville och monstergäddan" av Martin Jonols

Många, många barn växer idag upp i familjer där föräldrarna är skilda.
12-årige Ville i boken "Ville och monstergäddan" är en av dem.
För ungefär sex månader sen flyttade Villes mamma ifrån familjen. Hon hade träffat en ny man som hon blivit kär i.
För dem som blev kvar, Ville, storebrorsan Kalle och deras farsa blir livet helt annorlunda efter att hon flyttat. I början deppar de, men när de vant sig gillar de sitt nya liv.
Grabbarna har det ganska mysigt. De äter många middagar på pizzerian, och kollar in alla tänkbara fotbollsmatcher på tvn.
Men sen träffar farsan Anja, och då ändras allt igen! Ville hänger inte riktigt med, och vill bara att allt ska vara som vanligt...
Anja har ett sommarhus i Norrland, och plötsligt bestäms det att familjen ska vara där hela sommarlovet. Alla utom storebrorsan Kalle, som är gammal nog att få vara hemma och jobba på egen hand.
Hur ska Ville överleva utan att deppa ihjäl sig utan Kalle? En hel sommar i Norrland...
Det blir en sommar full av starka känslor för Ville. Han är svartsjuk, längtar hem och får nya vänner och nya intressen.
Det här är en bok som är både lite sorglig, men också väldigt rolig! Kapitlen är korta och lättlästa, och boken passar alla från ca 10 år och uppåt.

Martin Jonols heter författaren till "Ville och monstergäddan". Han har tidigare skrivit ett par böcker om Biljana, en 12-årig flicka som är tokig i att spela fotboll.

Vill du läsa Martin Jonols böcker? Titta här vilka som finns att låna på biblioteket.

fredag 14 oktober 2011

Ny faktabok om utomjordingar!



Finns det något liv därute i världsrymden?
Det funderade författaren Peter Ekberg på redan som tio-åring när han stod och tittade upp på kvällshimlen. Hans intresse för rymden växte allt mer genom åren. När tv sände rymddokumentärer, satt han klistrad framför apparaten. Han läste också allt han kunde komma över som handlade om rymden.

Nu har han, som vuxen, skrivit den där boken han själv velat läsa som tio-åring, "Aliens!: fakta om UFO och liv i rymden".
I den här boken blandas spännande berättelser om UFOn och rymdvarelser, med fakta från den allra senaste rymdforskningen.
Författaren berättar till exempel om Roswell- incidenten 1947. Under sommaren 1947 berättade en amerikansk pilot att han sett flera flygande tefat under en av sina flygningar. Detta skrevs det mycket om i tidningarna. Ungefär samtidigt var det något som störtade ute i öknen i Roswell, New Mexiko.
Fortfarande tror många att det var ett tefat som kraschade, och att den amerikanska militären tog hand om och dödade tefatets besättning, som givetvis var aliens.
Det här är en historia som har levt kvar genom årtiondena, trots att alltihop förstås är påhitt.
För det finns ju inga aliens och flygande tefat, eller vad tror ni?
Det här är en cool och häftig faktabok, med läckra illustrationer. Den passar alla rymdintresserade från cirka 8 år och uppåt.
I Youtube-klippet nedan kan ni själva se och höra författaren berätta om sin bok.




Vill du läsa "Aliens!"? Titta här om den finns att låna på biblioteket

Ny rekordbok på biblioteket!


Årets mest efterlängtade bok har äntligen anlänt till biblioteket!
Det är naturligtvis Guinness rekordbok jag talar om, som varje år kommer ut i en ny mycket efterlängtad version. Här kan du hitta rekord i alla tänkbara ämnen och grenar. Allt som är först, störst, längst, snabbast, äldst, farligast och så vidare, inom djur och natur, vetenskap, sport och underhållning. Man kan t ex hitta en bild på Isobel Vorley, 72 år, som är den mest tatuerade pensionären. 93 % av hennes kropp är täckt av tatueringar! Äckligt, tycker jag i alla fall...
Kanske är det någon av er som samlar på något, och är lite stolta över hur många föremål ni har i er samling? Jag undrar om ni kan klå tyska kvinnan Birgit Berends? Hon har lyckats få ihop 11 062 olika föremål med pingviner på. Det kan vara kramdjur, nyckelringar. Ett sannerligen imponerande antal, men huh vilken plats det måste ta!
Fler fantastiska, konstiga och roliga rekord hittar ni i Guinness world records
2012.
Ungefär 20 % av innehållet är ändrat från förra årets upplaga.
Titta här om årets rekordbok finns att låna på biblioteket.

onsdag 12 oktober 2011

Trevlig fikaträff!

Under höstterminen deltar jag i en kurs som Högskolan i Borås ordnar. Kursen heter "Utveckla barnbiblioteket" och handlar om hur barn och ungdomar ska bli mer delaktiga i bibliotekets verksamhet.
Vi som som går kursen måste göra en praktisk uppgift där vi testar olika metoder för att lyckas med detta.
Jag ville veta mera om vad barn och ungdomar gör på fritiden, om de läser för nöjes skull, och hur de får tips om vad de ska läsa? Använder de min blogg?
Min metod blev att göra en gruppintervju/ fokusgrupp då vi skulle prata om de här sakerna.
Några supertrevliga tjejer från åk 6 lovade att hjälpa mig, och i tisdags, den 11 oktober, kom de hit till biblioteket för att prata och fika med mig.

Vi höll på i ungefär en timme, och tjejerna gav mig massor av bra tips på hur vi kan göra biblioteket ännu bättre! De önskade att vi ska sätta deckare, hästböcker, sportböcker mm tillsammans på hyllorna. På så sätt blir det lättare att hitta vad man vill ha. En mycket bra idé som jag tror vi ska försöka genomföra!
Ett annat önskemål var att biblioteket skulle ordna en bokcirkel för ungdomar. Det är jag själv väldigt sugen på! Det kommer definitivt bli av så snart som möjligt...
En annan kul grej var att tjejerna ville hjälpa mig att skriva på bloggen! I fortsättningen blir det därmed inte bara Louise som tipsar, utan några till! Jättekul för mig, och för er som läser. Omväxling skadar aldrig!

Tusen tack tjejer för att ni kom tjejer! Det var så trevligt att prata med er, och jag lovar att era idéer kommer att synas i någon form på Arboga bibliotek i framtiden.

söndag 9 oktober 2011

Möte med en favoritförfattare!

I lördags, 8:e oktober, hade jag turen att få träffa en av mina absoluta favoritförfattare "in real life". Ulf Stark var på besök i Arboga, och läste sagor för barn på McDonalds restaurangen utanför stan.
Just nu delar McDonalds ut fantastiskt bra och roliga bilderböcker i sina Happy Meal paket.
Ulf var på plats för att berätta om Pippi Långstrump. I första omgången Bok-Happy Meal delas det nämligen ut en bok med Pippi-serier.
Ulf har ju själv skrivit massor av fantastiska böcker både för yngre och äldre barn.
Ni känner säkert igen flera av titlarna: "Sixten", "Dårfinkar och dönickar", "Min vän Percys magiska gymnastikskor", och min absoluta favorit; "Hunden som log".
Filmatiseringen av "Kan du vissla Johanna?" går varje år på julafton direkt efter Kalle Anka och ses av massor av människor, barn och vuxna.
Ulfs berättelser innehåller alltid så mycket, både glädje och sorg. Massor av livsvisdom får man också med på köpet! Böckerna passar alla åldrar.
De böcker som är tänkta för yngre läsare, är precis lika roliga och givande att läsa för vuxna.
Om ni inte har läst något av Ulf Stark tidigare, är det hög tid att börja nu!
Kolla här vilka böcker av honom ni kan låna på Arboga bibliotek!

lördag 8 oktober 2011

Att pyssla med händerna!

Jag vet att ni är många därute som, förutom att läsa, gillar att pyssla och handarbeta i olika former och material.
Jag är lite fumlig och otålig av mig, och därför inte någon särskilt duktig pysselmänniska. Nu när jag sitter och bläddrar i bibliotekets nya bok, "Småslöjd : barn slöjdar med vuxna", blir jag ändå väldigt inspirerad och sugen på att sätta igång! Här får man massor av roliga tips. Allt från att göra vindflöjlar till egna korgar. Om man inte tycker om att jobba i trä, så finns andra idéer om saker man kan göra i mjukare material. Till ex broderade kuddfodral, små fantastiska ylledjur, eller varför inte sy ditt eget spel?
Den här boken tror jag kan bli en guldgruva för er som tycker om att göra egna julklappar till familjen. Om ni börjar pyssla nu, så hinner det bli färdigt till jul!
Beskrivningarna för hur man ska göra alla sakerna är tydliga och lätta att följa.
Man bör nog ändå ha en vuxen i närheten, om något krånglar.

Vill du låna "Småslöjd"? Titta här om boken finns att låna.

tisdag 4 oktober 2011

Sveriges första Läsambassadör är Johan Unenge!


Äntligen har de svenska barnen/ungdomarna fått en egen läsambassadör! Vad ska då en sådan göra?
Jo, i två år, fram till 2013, kommer den populära författaren Johan Unenge jobba extra hårt för att så många barn som möjligt ska upptäcka hur roligt det är att läsa böcker!
Jag tror knappast att juryn som valde ut Johan kunde ha gjort ett bättre val!
Jag träffade Johan för ett par år sen när han besökte alla Arbogas åttondeklasser.
Han är en supertrevlig person, och verkligen en duktig föfattare och illustratör. Han gjorde storsuccé när han berättade om sina böcker och teckningar ute i klasserna.
Det är Kulturrådet och Författarcentrum som tillsammans valt ut den första läsambassadören, och de motiverar sitt val så här:

”Johan Unenge har lång erfarenhet av såväl skrivande som tecknande. Förutom böcker och serier har han skrivit manus för TV och film. Han är en av skaparna av Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Gyllene Knorren och har på egen hand gett ut ett trettiotal böcker. Genom otaliga besök i skolor har han en inspirerande och självklar kontakt med sina unga läsare. Johan Unenge är därför en synnerligen lämpad läsambassadör”.


Johan är mycket glad och hedrad över sitt nya uppdrag och säger:

Att läsa böcker är underhållning, vardagsflykt och kunskap. Läsning ger också större förståelse för andra människor och det behövs mer än någonsin idag.
Det är lätt för dagens unga människor att missa böckernas värld när så mycket annat pockar på uppmärksamhet. Jag tror att det är viktigt att hjälpa dem att hitta dit.

Ja, han har sannerligen fått ett viktigt jobb, och jag önskar honom stort lycka till!
Det skall bli spännande att se vad han kan uträtta!



Läs mer om läsambassadören på hans egen hemsida.

Sommarlovsspänning!


Nu när vi kommit en bit in på hösten känns sommarlovet otroligt långt borta. Eller hur? Då kan det väl kännas mysigt att läsa en bok som nästan luktar sommarlov.
Ni vet väl hur härligt det känns när sommarlovet ligger framför en.
När man har en hel evighet av dagar att göra vad man vill med...
Femtonårige Tom berättar i boken "62 dagar" om sitt sommarlov.
Han har räknat ut att sommarlovet är precis så långt, 62 dagar, och det här lovet ska bli hans bästa någonsin! Nu har Tom äntligen fått en egen moppe, och han kan hänga med storebrorsan och de andra i gänget på sommarön i Stockholms skärgård.
Det blir dock inte riktigt som han tänkt sig... När halva lovet har gått, händer något... Grabbgänget gör någonting riktigt dumt. De tror att de bara hittat på ett oskyldigt bus, men allting går alldeles fel. Något riktigt allvarligt händer som ingen hade räknat med, och allting förvandlas till kaos! Polisen blir inkopplad, och Tom mår allt sämre eftersom han har dåligt samvete för busstrecket som han och gänget gjorde.
Nu blir ni nyfikna va! Tyvärr kan jag inte avslöja mer om vad som händer i boken. Jag vill ju att ni ska rusa i väg till bibblan och låna den nu!
Det är nämligen en riktigt bra bok som är både spännande, och gripande, och mycket lätt att ta till sig.
Den passar nog bäst för tonårsläsare som kan känna igen sig i Toms tankar och känslor.
Jag tror också att det här kan vara en bra bok att läsa högt i skolan på högstadiet. Det väcker många tankar och känslor om skuld och ansvar, som det kan vara givande att diskutera tillsammans i klassrummet.
Vill du läsa "62 dagar"? Titta här om den finns att låna.