fredag 28 december 2012

Läs och lyssna på Isaqs gripande historia!





Under de senaste åren har vi köpt några bok+CD paket till biblioteket.
Det finns sammanlagt ungefär 20 titlar, och det är böcker som passar alla åldrar. Från nybörjarläsaren upp till tonåren.
Jag har tidigare tipsat om några av dessa "paket" här på bloggen. Det allra senaste tillskottet heter "Överlevaren Isaq" och är skriven av Boel Werner.
Det skulle kunna vara en alldeles sann historia, om 16-åriga Isaq, som kommer från ett krigshärjat land någonstans i Mellanöstern.
Hans pappa mördas av de som har makten i landet, och hans mamma och syskon försvinner spårlöst. Isaq har inget val. Han måste fly från landet.
Han bestämmer sig för att fly till något rikt och säkert land i Europa.
Kanske England?
Det blir en livsfarlig resa då han får hjälp av en hänsynslös människosmugglare. Inte alla i hans ressällskap överlever fram till målet som blir Sverige.
Under resans gång måste passagerarna hålla sig gömda hela tiden, och de får varken vatten eller mat av smugglaren. Han är bara ute efter att tjäna pengar på dem.
Isaq överlever och hamnar i en liten stad i norra Sverige. Där får han bo på ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Livet i Sverige blir inte så lätt för Isaq.
Han saknar sin familj, och han vet inte om han får stanna i det nya landet.
Men så träffar han Suzy, hon med det vackra röda håret.
Då äntligen börjar livet kännas ljust igen...

Boken om Isaq är en gripande historia som verkligen träffar en rätt i hjärtat!
Det är en tankeställare att så många ungdomar i vårt samhälle har såna erfarenheter som Isaq.
Att komma som ensam fattig tonåring till ett land där man inte kan tala språket, och inte förstår hur någonting fungerar. Jag kan inte föreställa mig hur fruktansvärt det skulle kännas!
Boken är skriven på ett lättläst sätt med korta meningar, och luftiga boksidor. Dessutom finns den inläst på en MP3-skiva som sitter i en plastficka i boken. Den kan man lyssna på samtidigt som man läser själv.

Vill du läsa "Isaq överlevaren"? Låna den på Arboga bibliotek.
Titta här i bibliotekets katalog om den är ledig att låna just nu.

torsdag 20 december 2012

En bok för alla som älskar fotboll!

Nu har årets upplaga av boken "Fotbollstjärnor" kommit till biblioteket!
I den kan du läsa om 50 av de bästa fotbollsspelarna i världen, t ex vår egen Zlatan, Lionel Messi och Mario Balotelli.
I spelarporträtten får vi veta lite mer om stjärnorna, och även basfakta om dem. Sånt som när de är födda, hur mycket de väger, och givetvis hur många mål de har gjort under säsongen.
Zlatan Ibrahimovic gjorde 28 mål på 32 matcher för AC Milan under säsongen 2011/2012. I somras flyttade han, som alla säkert vet, till Paris och till storklubben PSG. Målstatistiken därifrån finns tyvärr inte med i boken.
Man får också veta lite mer om människan Zlatan. Hans stora hobbies vid sidan av fotbollen, är jakt och fiske.
När Sverige så snöpligt åkte ut från EM i juni 2012, köpte han en ö för att trösta sig lite. Ön ligger ute i Mälaren, och där har Zlatan tänkt sig att ostört få hålla på med sina intressen.

I "Fotbollstjärnor 2013" kan man också läsa om det viktigaste som hänt i de stora europeiska ligorna och cuperna under året som gått. Här berättas i ord och bilder om dramatiken i de stora viktiga matcherna.
Om vilka som vann, och även om förlorarna...
Som ni hör är detta en bok för läskunniga fotbollsälskare i alla åldrar!
Ni kan låna den hos oss på Arboga bibliotek, eller kanske önska er den i julklapp?

Livet efter döden i ny ungdomsroman

Kan man dö av olycklig kärlek? I bland känns det så...
Tänk efter hur det känns att bli nobbad av den person du älskar. Eller om den personen av någon anledning slutar att älska dig.
Visst känns det då som om ditt hjärtat går i tu?
Precis det händer också 16-åriga Brie i boken "Vår katastrofala historia".
Hon dör på riktigt efter att hennes pojkvän berättat att han inte älskar henne.
Läkarna obducerar henne för att ta reda på varför hon dog. Till sin förvåning ser de då att Bries hjärta delats i två delar!
Brie dör, men hamnar inte i någon evig sömn. I stället visar sig livet efter detta vara ganska dramatiskt. När hon vaknar efter döden hamnar hon på den himmelska pizzerian "A slice of heaven". Där träffar hon snygge och charmige Patrick. De klickar direkt. Han känns märkligt bekant för henne.
Har de träffats förut, i ett tidigare liv?
Patrick lär henne att det finns sätt att tillfälligt besöka jorden igen. Om hon vill se sin familj, och kanske hämnas på den svekfulle pojkvännen? När Brie återvänder till jorden avslöjas smärtsamma hemligheter om hennes nära och kära. Det var mycket som hände kring Brie som hon aldrig förstod...
"Vår katastrofala historia" är en mycket annorlunda och oförutsägbar ungdomsroman. Den är skriven på ett underhållande sätt med svart humor, om det allvarliga ämnet döden.
Den väcker många tankar hos läsaren om vad man tycker är värdefullt i livet.
Boken är ganska tjock (mer än 400 s), och stundvis känns den lite tungläst. Handlingen tar så många olika vägar, att jag ibland inte hänger med riktigt. Men trots detta lilla minus är den mycket läsvärd, och jag rekommenderar den i första hand till läsvana äldre tonåringar.

Vill du läsa " Vår katastrofala historia" av Jess Rothenberg?
Titta här i bibliotekets katalog om den är ledig att låna just nu.

fredag 14 december 2012

Kevin Brooks nya spännande bok - på engelska!

 
 
Kevin Brooks är en engelsk författare som under de senaste åren skrivit många bra ungdomsböcker.
Hans böcker är ofta tunna, lättlästa och mycket spännande. Därför fungerar de väldigt bra att rekommendera för ungdomar som inte så gärna läser.
Hans "Johnny Delgado" har jag tipsat om här tidigare på bloggen, och den är en stor favorit bland framför allt killar i de tidiga tonåren.
På Arboga bibliotek har vi även några av hans böcker på engelska. Den senaste heter "Bloodline", och har precis kommit till biblioteket. Det är en riktig rysare!
Den handlar om 15-årige Finbar som är på besök hos sin pappa, farfar och gammelfarfar över helgen.
Han är hur urtråkad som helst. Han tittar på klockan hela tiden, och vill bara att tiden ska gå.
Han längtar hem, och vill åka därifrån så fort han bara kan!
Då händer något väldigt oväntat... En ung tjej bryter sig in i huset med ett gevär i handen.
Hon har också med sig en bag full med pengar. Tjejen hotar männen och säger att hon ska döda dem, om de avslöjar för någon att hon är där. Polisen verkar vara på jakt efter henne.
Vad har hon egentligen gjort? Var kommer pengarna ifrån? Vad kommer att hända med Finbar och hans familj? Ja frågorna är många, och jag kommer inte att avslöja något....
Kan bara säga att det är en mycket spännande och bra bok, med ett oväntat slut.
Låt er inte hindras av att det är engelsk text! Boken är tunn, ca 100 sidor, och skriven på en engelska som är lätt att förstå. Elever på högstadiet bör inte ha några svårigheter med att hänga med i texten.
Vill du läsa "Bloodline"? Låna den hos oss på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.
 
 


söndag 9 december 2012

Ett spännande rymdäventyr!


Gillar du att läsa berättelser som handlar om rymden? Om rymdskepp och rymdfärder, och besök på främmande planeter? Då har jag hittat en bok som nog kommer att passa dig.
Den heter "Uppdrag Silverstjärnan" och är skriven av Peter Ekberg. Han har tidigare skrivit faktaböcker om robotar och aliens, som jag också har tipsat om här på bloggen.
Jag är egentligen inte så mycket för den här typen av böcker. Böckerna blir ofta väldigt tekniska, med långa beskrivningar av rymdfarkoster och robotar. Det känns inte så jätteintressant för mig.
Jag läser hellre om människor och deras relationer sinsemellan.
I "Uppdrag Silverstjärnan" får man lagom mycket av båda delarna. Därför gillar jag den mycket! 
Dessutom handlar boken om en stark och modig tjej, Arena. Hon tävlar med sina killkompisar på lika villkor, och vinner över dem och blir hjältinna! 
Rymdskeppet Voya är på resa genom rymden. Inuti skeppet bor ett helt folk. 
Dessa människor bodde tidigare på jorden. När jorden förstördes av krig och miljökatastrofer, ville människorna flytta till en annan planet som heter Roxera. Det sägs att den ska ligga inte så långt från jorden. Men nu har Voya har varit på väg i 8000 år, och än har de bara kommit halvvägs... 
De människor som finns ombord på Voya, föds, lever och dör också där. För dem är världen = livet på rymdskeppet.
Tonåriga tjejen Arena drömmer om att få bli rymdingenjör. Hon vill se något annat än insidan av rymdskeppet. Som ingenjör får man ibland uppdrag ute i rymden. Det kan t ex vara när 
skeppets utsida behöver lagas.
En dag händer något som förändrar Arenas liv! Ett främmande rymdskepp dyker upp.
Voyas kvinnliga kapten behöver en modig frivillig person som vill undersöka vad främlingarna vill. Arena anmäler sig givetvis genast, och äntligen kan äventyret börja...
Boken passar alla läsare från 10 år och uppåt. Den bjuder på en spännande, ganska lättläst historia som både har mycket action, men även ger oss bra personbeskrivningar. 
Arena och hennes familj och vänner känns som äkta och trovärdiga levande personer. Inte alls som några konstiga aliens från rymden! Man känner igen sig i dem, och förstår varför de gör som de gör.
Vill du läsa "Uppdrag Silverstjärnan"? Du kan låna den på Arboga bibliotek. 
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.

måndag 3 december 2012

Hundälskare - ta fram näsdukarna!

Om du någon gång har älskat, och har blivit älskad av en hund - då är detta en bok för dig!
"Hachiko väntar" av Lesléa Newman. Boken bygger på en sann historia från Japan.
1924 skaffar sig den japanske professorn Eizaburo Ueno en ny liten hundvalp. Valpen är av rasen Akita, som är en hundras som är väldigt omtyckt i Japan. Dessa hundar anses vara sällsynt kloka och lättlärda hundar. För mycket länge sedan fick de också äran att vakta den japanske kejsaren.
Valpen och professorn trivs fantastiskt bra tillsammans. Varje morgon får hunden följa med till tågstationen när professorn ska åka till jobbet. Klockan tre varje eftermiddag sitter han troget och väntar på perrongen. Då kommer professorn tillbaka från jobbet.
Men en dag händer det otänkbara! Professorn kommer inte. Han går aldrig av tåget, och Hachi väntar förgäves på att få se hans ansikte i folkmassorna på tågstationen.
Hur förklarar man för en hund att husse är död, och att han aldrig någonsin kommer tillbaka?
Hachi tappar aldrig hoppet. Han kommer tillbaka samma tid varje dag. Någon gång måste ju hans älskade husse återvända...
Människorna som kommer och går på tågstationen vänjer sig vid att se den vackre hunden vänta troget på sin husse. De tycker synd om hunden, och många hjälper till att ta hand om honom.
Han får mat och vatten och allt annat han behöver. Allt utom husse...
Detta är verkligen en mycket rörande och sorglig historia, som alla djurvänner, från 9 år och uppåt, kommer att njuta av att läsa! Man vet hur det kommer att sluta, men jag gråter ändå floder...
Historien filmades också för några år sedan med den amerikanske skådespelaren Richard Gere i huvudrollen som professorn.
Det förekommer en del japanska ord i berättelsen, som kan vara svåra att förstå. I bokens sista kapitel finns en ordlista där orden förklaras, och där man också får veta hur de uttalas.
Vill du läsa "Hachiko väntar"? Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.
 

onsdag 28 november 2012

En kuslig och mystisk historia!

Jag har precis läst ut en väldigt märklig och mystisk bok.
Den heter "Den sista utvägen" , och är skriven av Karna Berg Johansson.
Att en bok är märklig behöver inte vara något dåligt.  Ibland är det faktiskt ganska häftigt att bli helt förbryllad när man läser en bok. Det blir du definitivt under läsningen av "Den sista utvägen"!
Det är en väldigt annorlunda, ruggigt kuslig bok. Den är spännande och fascinerande hela tiden man läser. Ibland kan det vara lite svårt att hänga med på allt konstigt som händer i boken, men det
gör bara att man vill fortsätta läsa hela tiden. Någon gång måste ju läsarna få svar.
Svar på VARFÖR allt det där underliga händer...
Jag hoppas att jag har gjort er lite nyfikna nu. Det kanske t om är någon som är sugen på att läsa boken? Här kommer lite kort om handlingen:
15-åriga Julie är med om en fruktansvärd trafikolycka tillsammans med sin mamma. Julie blir allvarligt skadad, men överlever. Tyvärr dör hennes mamma.
Julie måste lämna Stockholm och flytta ut på landet.  Där bor hennes moster Henrietta i den lilla staden Vägsände, där Julies mamma också växte upp. 
Julie har aldrig tidigare träffat sin moster.  Hon visste faktiskt inte ens om att hon hade en moster!
Julies mamma berättade aldrig något om sin familj, eller om sin barndom i Vägsände.
Vägsände är ett konstigt ställe, med många underliga figurer. Alla som bor där
verkar också känna till allt om Julie. Har de väntat på att hon ska komma?
En tant kommer faktiskt fram till henne och säger " Äntligen är du här!"
Men det är också någon som ringer henne och varnar henne. En person som inte talar om sitt namn, men som säger att hon ska akta sig och inte lita på någon i Vägsände.
Var har Julie egentligen hamnat?

Om du gillar böcker som är tjocka, och kusligt (nagelbitande) spännande, är detta ett tips för dig!
Tydligen ska det också komma en fortsättning så småningom.
Boken passar bäst för läsare från 12 år och uppåt.

 Vill du läsa "Den sista utvägen"? Låna den på Arboga bibliotek.
Titta i bibliotekskatalogen om den är ledig att låna just nu.

onsdag 21 november 2012

Kärlek och fotboll!

I november varje år brukar vi ha skolbiodagar i Arboga.
Då får alla elever, från förskoleklass upp till och med år 9, gå på bio på skoltid.
Skolbiofilmerna som visas för eleverna ska vara bra och engagerande, och passa för deras ålder.
Alla filmer som visas på bio passar inte att ha som skolbiofilm.
Kravet på en bra skolbiofilm är att den ska påverka den som tittar känslomässigt på något sätt. Man kanske blir arg, glad eller förvånad av filmen. Efteråt har man en massa tankar och funderingar om det filmen handlade om. När filmen är slut går eleverna tillbaka till skolan, och fortsätter jobba med filmen. De pratar om den tillsammans med sin lärare, och får då förhoppningsvis svar på alla sina frågor.

I år visade vi den norska filmen "Amors bollar" för år 8 och 9. Filmen kom 2011.
Den handlar om svenske 15-årige Lucas som flyttar från Stockholm till en liten norsk stad som heter Grimsrud. Redan första dagen när familjen precis kommit fram till sitt nya hem, stöter Lucas på jämnåriga tjejen Susanne. Hon är en riktig snygging, och Lucas faller för henne direkt.
Han får snabbt reda på att hon spelar fotboll i tjejlaget. Dessutom är hon tillsammans med killagets stora stjärna, Petter. Det ser inte Lucas som något hinder. Han har bestämt sig- det är Susanne han vill ha!
Vägen dit är inte spikrak, men efter lite missförstånd och hinder slutar allt bra...
Filmen är en mysig och smårolig kärlekskomedi med många fotbollsscener.
Tonåringar i 14-15årsåldern och äldre kommer lätt att känna igen sig i alla kärleksförvecklingar. Det är ju sånt som tonåren är fulla av!
Nu finns filmen också att låna på Arboga bibliotek. Kom ihåg att du måste ha fyllt 15 år för att få låna filmer hos oss!
Titta i bibliotekskatalogen om "Amors bollar" finns att låna just nu.

måndag 19 november 2012

Fotbollshjälten berättar!

Zlatan Ibrahimovic, Sveriges skickligaste fotbollsspelare, är ständigt aktuell. Det räcker att säga namnet Zlatan så vet alla vem man pratar om. Till och med vi som är ganska ointresserade av fotboll.
Zlatan är en kille som syns och hörs, inte bara på fotbollsplanen. Han har en ganska kaxig attityd. Han skäms inte för att tala om att han är duktig på det han gör, och det kan folk ha lite svårt att tåla ibland.
Tidningar och media älskar honom. När Zlatan är med händer alltid saker som det går att skriva om. Det Zlatan gör är många nyfikna att läsa om, och då blir ju också massor av tidningar sålda!
Men vem är Zlatan egentligen? Till slut tröttnade han på tidningarnas bild av honom. Han bestämde sig för att själv berätta historien om sitt liv.
Han tog hjälp av författaren David Lagercrantz. Tillsammans skrev de boken "Jag är Zlatan" som kom ut 2011. Boken fick enorm uppmärksamhet när den kom ut. Redan nu har den hunnit bli en av Sveriges mest lästa och sålda böcker genom tiderna.
Nu har vi en lättläst version av boken på Arboga biblioteks barn- och ungdomsavdelning. En del av materialet har plockats bort i den här versionen. Texten har bearbetats så att den ska bli lätt att läsa. Meningarna är korta, och det är ganska luftigt på boksidorna. Det viktigaste om Zlatan finns dock givetvis kvar i boken. Vi får veta hur han växte upp - i Rosengård utanför Malmö, under ganska tuffa förhållanden. Hemmet var ganska fattigt och det var inte alltid det fanns pengar till mat.
Föräldrarna var stränga, och hade fullt upp med jobb och många barn. De hade inte så mycket tid och ork att bry sig om Zlatan. Han fick klara sig själv...
Jag tycker att första stycket i boken förklarar riktigt bra vem Zlatan är som person, och varför han har lyckats bli en av världens bästa fotbollspelare.

"Vid min mammas gård fanns en fotbollsplan.
Där lirade jag och grannungarna varje dag.
Ibland fick jag inte vara med
för att jag var för liten. Då tände jag på en sekund.
Jag hatade att vara utanför. Jag hatade att förlora."

Med det temperamentet och den viljan har han tagit sig från Rosengård, och sedan fått en fantastisk fotbollskarriär i olika storlag i Europa.
Men det har inte bara varit framgångar. Även lite mörkare stunder berättar Zlatan om. Tex i början av proffskarriären när han längtar hem så förskräckligt. Några år senare när han kommer till Barcelona blir han utfryst av tränare och lagledning.

Boken om Zlatan är gripande och intressant att läsa, även för oss som egentligen inte alls bryr oss om fotboll. Han är en spännande personlighet, och jag gillar honom mycket mera nu efter att ha läst boken.
Stöddigheten är nog bara ett spel. Zlatan verkar vara en riktigt mysig kille!
Boken passar alla från 12 år och uppåt.

Vill du läsa den lättlästa "Jag är Zlatan"? Titta i bibliotekets katalog om den är ledig att låna just nu.

tisdag 13 november 2012

En resa i tiden!

Tror du på att det går att resa tillbaka i tiden?
För 16-åriga Gwendolyn är tidsresor inga fantasier utan något helt naturligt. Ja nästan lika naturligt som att borsta tänderna...
I hennes familj är det nämligen så att en person i varje generation ärver en gen som gör det möjligt att resa i tiden. Gwendolyns familj har hela tiden räknat med att det är hennes jämnåriga kusin Charlotte som har ärvt genen.
Charlotte har därför fått hela familjens uppmärksamhet under kusinernas uppväxt. Hon behövde ju förberedas och utbildas för sin viktiga uppgift! När man reser i tiden vet man aldrig riktigt var man hamnar... Därför kan det vara bra att kunna lite grann om det mesta. Historiekunskaper är nog det viktigaste, men det är heller inte dumt att kunna rida, fäkta och tala franska. Då smälter man in bättre om man hamnar på ett slott under 1700-talet!
Vid 16 års ålder brukar första tidsresan bli av. Tidsresenären vet aldrig i förväg när det händer. Plötsligt blir man bara lite illamående, och sen bär det av...
Familjen bevakar hela tiden Charlotte, och pratar om att snart är det nog dags för henne. Därför blir alla mycket förvånade när det i stället är Gwendolyn som plötsligt kastas i väg i tiden!
Hon hamnar genast i spännande äventyr, där hennes eget liv står på spel!
Hon får också möta kärleken för första gången...
"Rubinröd: tidlös kärlek" är första delen i en serie på tre, och fortsättningen väntas komma under 2013.
Författarinnan Kerstin Gier är från Tyskland, och hennes böcker har blivit väldigt populära där, och även i andra länder. Böckerna om Gwendolyn har också filmats.
Vill du läsa "Rubinröd: tidlös kärlek"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.

fredag 9 november 2012

En mysig vinterbok!



Veckorna alldeles före jul är en intensiv och hektisk tid för alla.
I boken "Vinterkarusellen" berättar 12-åriga Sanna om ett år när det var värre än vanligt för henne. Allting snurrade på veckorna innan jul.
Det blev nästan alldeles för mycket för henne...
Det var bara något år sedan Sannas mamma dog. Just när julen kommer saknar Sanna och pappa henne ännu mer än vanligt. Då när man ska göra allt enligt gamla traditioner, blir det ännu tydligare när vissa personer saknas i ens liv.
I skolan är det fullt upp. Det är bara någon vecka kvar tills Sannas klass ska uppträda med sitt julspel. Det är mycket jobb med förberedelser.
Kostymer ska sys, och alla repliker och sånger ska sitta som ett rinnande vatten. Klassen har kul när de tränar, och ser fram emot att uppträda för familj och vänner. Men pirrigt är det, och allra mest nervös är nog fröken!
Liv, som är Sannas bästis, snackar bara om det kommande jullovet. Hon ska åka till Egypten med sin familj på semester. Sanna önskar att hon och pappa kunde följa med, men de har inte råd!
Men om Sanna skaffar ett extrajobb, då kanske det kan gå? Hon har ju faktiskt turen att få jobb i blomsteraffären, men ska hon hinna tjäna nog med pengar så att det räcker till deras resa?
Vill hon lämna Laban förresten? Han som har vackra ögon, som plötsligt verkar så intresserad av att vara med Sanna...
Det här är en fin bok där man får lära känna Sanna väl. Hon berättar själv om hur hon tänker och känner inför olika saker. Jag tror många läsare i hennes ålder, både killar och tjejer, kommer att känna igen sig i Sanna.

Kerstin Gavander har skrivit böcker tidigare för den här åldersgruppen, men det här är den första som handlar om Sanna. Jag har nästan på känn att det kommer flera så småningom.
Vi kan väl hoppas på det i alla fall!

Vill du läsa "Vinterkarusellen"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den finns ledig att låna just nu.

torsdag 8 november 2012

Percy Jackson- en hjälte i klass med Harry Potter!

Har ni upptäckt bokserien om tonårskillen Percy Jackson, som Rick Riordan har skrivit? 
Första delen "Född till hjälte" kom ut på svenska för första gången redan 2005, men är nu aktuell på nytt tillsammans med de övriga böckerna. Det finns sammanlagt fem böcker om Percy, och i år har de getts ut på nytt. De nya upplagorna har fått väldigt coola och snygga omslag, som säkerligen kommer att locka till läsning. Håller ni inte med ?
Vem är då Percy? En 12-årig amerikansk pojke, som alltid har känt sig annorlunda och avvikande från sina jämnåriga kompisar. Han fungerar inte riktigt på samma sätt som dem, och passar aldrig riktigt in någonstans.
Percy har ADHD och dyslexi. Därför har han svårt att koncentrera sig, vilket gör att han inte kan hänga med i skolan. Då hittar han på bus i stället. Lärarna i skolan upplever honom som en väldigt stökig kille - en sån som alltid ställer till problem!
En dag ska Percy åka till New York med sin klass för att gå på museum.
Den dagen börjar konstiga, oförklarliga och skrämmande saker hända...
Percy får äntligen en förklaring till varför han är så annorlunda. Det finns nämligen en magisk hemlighet med Percy. En hemlighet han själv aldrig haft en aning om!
På muséet får Percy veta att han är son till en grekisk gud. Han är 50 procent människa + 50 procent gud, vilket är lika med 100 procent hjälte! Nu får Percy genomföra vissa uppdrag för att visa vad han går för. Han behövs ju för att rädda världen!
I denna första bok, och i de övriga fyra, får Percy möta många spännande äventyr i kampen mot ondskans monster. De här böckerna är väldigt populära i USA. Den första boken har legat på New York Times bestsellerlista i 229 veckor i sträck, och den har bara i USA sålts i mer än 17 miljoner exemplar. Helt i klass med Harry Potter böckerna och Twilightserien, som också är extremt populära.
 
Böckerna om Percy passar alla läsare från 12 år och uppåt, som gillar böcker fyllda av spänning och äventyr. Vill du prova?
Låna böckerna på Arboga bibliotek. Titta i vår bibliotekskatalog om de är lediga att låna just nu.

onsdag 31 oktober 2012

Kanske en Augustprisvinnare?






 


Moa-Lina Croall har skrivit boken "Jag blundar och önskar mig något". Den tävlar med fem andra böcker om att utses till årets bästa barn- och ungdomsbok.
Vem som vinner får vi veta måndagen den 26 november när det fina Augustpriset delas ut!
Moa-Lina har skrivit böcker för vuxna tidigare, men 2009 kom "Det är jag som är Lisa".
Där möter vi Lisa för första gången. Hon är även huvudperson i "Jag blundar och önskar mig något". I denna bok har hon hunnit bli 12 år och går i sexan. Bästisen Nova, som hon lärde känna i den första boken, är ett år äldre och går i sjuan.
I den här åldern betyder ett år mycket. Nova börjar växa upp, och ligger steget före Lisa. Nova har heller inga problem med att kvala in i det tuffa högstadiegänget, Näbbet, där även Lisas storasyster  Anna ingår. Lisa får också vara med, men hon känner sig inte hemma i gänget.
Tjejerna ska vara så tuffa jämt. De målar sig och dricker sprit före skoldiskot, och sånt tycker Lisa fortfarande mest är onödigt, och faktiskt också lite läskigt. Tjejerna i Näbbet kräver också att Lisa ska våga snatta godis. Annars vill de inte ha henne som medlem i gänget...
Lisa önskar att hon vågade säga ifrån. Snatta VILL hon inte göra. Men hur ska hon kunna säga nej?
Då kommer väl tjejerna tycka att hon är barnslig, feg och töntig?
Lisa förstår inte varför Nova så gärna vill hänga med tjejerna i Näbbet. Hon önskar att det var som förut, när det bara var Nova och hon - ensamma! Vad mycket roligare och mysigare allting var då, tycker hon.

Boken, "Jag blundar och önskar mig något", beskriver verkligen på ett bra och trovärdigt sätt hur tufft det kan vara att hamna i tonåren. När kompisarnas åsikter betyder allt, och så mycket händer både utanpå och inne i kroppen. Den passar alla läsare från 10 år och uppåt, och säkerligen är det många som kommer att känna igen sig i Lisa!
Vill du läsa böckerna om Lisa? Låna dem gärna på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om de är lediga att låna just nu.

måndag 29 oktober 2012

Början på Star Wars -sagan!

1999 kom den fjärde filmen om Star Wars.
Den heter Episod 1: Det mörka hotet, och handlingen utspelar sig före det som händer i de tre filmerna som kom på 1970- och 80-talet. Låter det krångligt? Jaa, men ni inbitna Star Wars fans vet ju allt detta redan...
I boken "Star Wars: Det mörka hotet - det kompletta bildlexikonet", förklaras allt om hur historien hänger ihop.
Här möter vi i ord och bild alla personer, och konstiga rymdvarelser, som förekommer i filmen.
Här presenteras Obi-Wan Kenobi som en ung jedilärling.
Anakin Skywalker, han som ska bli den ondskefulle Darth Wader, är bara 9 år. Han har fortfarande livet, och sitt öde, framför sig att möta...

Ni som älskar Star Wars-filmerna har en högtidsstund framför er när ni börjar läsa den här boken! Njut av de fantastiska färgbilderna, och sen kan ni förlora er i fantasins fantastiska värld...

Vill du låna boken på Arboga bibliotek? Titta i bibliotekskatalogen om den är ledig att låna just nu.

söndag 28 oktober 2012

Vem har gjort årets bästa barn- och ungdomsbok?


Nu i veckan meddelades de vilka barn- och ungdomsböcker som valts ut att tävla om att utses till årets bästa bok.
Det är sex olika böcker, som täcker alla åldrar från 3 år och ändå upp i de sena tonåren. Några av dem känner ni igen; "Only väg is upp" skrev jag t ex om alldeles nyligen här på bloggen.
Mårten Melins diktsamling "Jag är världen" var aktuell på bloggen lite tidigare i år, och fick också av mig ett varmt betyg!

Måndagen den 26 november får vi veta om någon av mina favoriter tar hem Sveriges finaste bokpris, Augustpriset!


Böckerna som har chans att vinna priset heter:

Only väg is upp av Emmy Abrahamsson
Jag blundar och önskar mig något av Moa-Lina Croall
Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum
Elin under havet av Sofia Malmberg
Jag är världen av Mårten Melin
ABC å allt om D av Nina Ullmaja
Alla finns att låna på Arboga bibliotek, utom seriealbumet "Elin under havet". Den boken är under inköp, och kommer inom kort.

Hur känns det att vara författare och ha chansen att vinna ett fint pris?
I länken nedan kan ni höra och se författarna själva berätta:

lördag 20 oktober 2012

En värld före Facebook!



I dag kan det vara svårt att föreställa sig ett samhälle där Facebook inte finns.
Facebook har blivit en sån självklar del av våra liv. Det är något som nästan alla använder väldigt ofta, för att hålla kontakt med sina nära och kära. Användarna är ju numera också i alla åldrar,
från barn till pensionärer.
Men tro det eller ej, det gick ganska bra att leva utan Facebook också! Jag som har hunnit fylla 40 + minns det mycket bra, och tycker inte att det känns som det var SÅ länge sen...
Jag har precis läst ungdomsboken "Personer du kanske känner" skriven av Jay Asher och Carolyn Mackler. Denna bok får mig verkligen att minnas, och samtidigt förstå hur mycket den tekniska utvecklingen har gått framåt, bara de senaste tjugo åren. Vårt samhälle har förändrats så otroligt mycket sen början av 1990-talet! Visst fanns det datorer, mobiltelefoner och internet även då, men absolut inte överallt och i varenda hem, såsom det är i dag.

1996 får den amerikanska tonårstjejen Emma en dator av sin pappa.
När hon håller på att installera datorn får hon en Cd-rom skiva av sin kompis Josh.
Med hjälp av skivan kan man få tillgång till internet. Första gången hon kopplar upp sig händer något märkligt... En sida som kallas Facebook dyker upp. Facebook som inte ens är uppfunnet 1996!
Emma har aldrig sett något liknande: här berättar folk en massa privata och ointressanta saker om vad de har för sig! Hon fattar ingenting. Hur kan man vilja vara så privat på internet?
Det konstigaste av allt är dock att personerna berättar om en värld 15 år framåt i tiden. Hon hittar till och med sig själv och kompisen Josh där. Den Emma hon ser på bilden är vuxen och 15 år äldre än hon är idag. När Emma märker att hon kan läsa om sin egen framtid blir hon naturligtvis nyfiken.
Hon kan inte låta bli att läsa sina framtida statusuppdateringar. Det är ju inte svårt att förstå!
Skulle ni ha kunnat hålla er från att glutta på er framtid?
Problemet är bara att Emma inte gillar det hon läser. Hennes framtid verkar inte särskilt ljus.
På Facebook skriver den vuxna Emma om att hon hatar sitt jobb, och med pojkvännen är det bara bråk och strul. Finns det någonting tonårs- Emma från 1996 kan påverka nu och ändra på,
som kan göra att hennes framtid blir bättre? Allting visar det sig...

Det här är en rolig, underhållande bok som jag tyckte mycket om att läsa. Den berättas både av  Emma och Josh. De har ganska olika tankar om vad som är tillåtet att göra för att ändra på framtiden.
Josh vill t ex  inte göra något! På framtids - Facebook verkar det nämligen vara så att han är gift med skolans snyggaste tjej, Sydney. Kan han verkligen ha haft en sån tur? Han har ju aldrig ens pratat med henne, och hon verkar inte ett dugg förälskad i honom...
"Personer du kanske känner" kommer jag rekommendera till alla äldre tonåringar från 14 år och uppåt. Boken är lättläst och kul, men har ändå ett innehåll som får en att känna, tänka efter och fundera lite.

Vill du läsa "Personer du kanske känner"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om den är ledig att låna just nu.
 

torsdag 18 oktober 2012

Att börja vuxenlivet - i London!




Emmy Abrahamsons första bok, " Min pappa är snäll och min mamma är utlänning",
skrev jag om här på bloggen förra året.
Det är en riktigt rolig och underhållande tonårsbok, som jag tyckte mycket om att läsa.
Den handlar om 16-åriga Alicja och hennes familj, och vad som händer när Alicjas släktingar från Polen kommer till Sverige och hälsar på under ett sommarlov.

I sin nya bok, "Only väg is upp", handlar allt om 19-åriga Filippa, en tjej med teaterdrömmar!
Hon har precis slutat gymnasiet, och ska nu börja sitt vuxenliv på riktigt.
Det vill hon göra i London där den fina teaterskolan "The Royal Drama School" finns.
Filippa har hela sitt liv drömt om att bli elev på den skolan, och nu kanske hon äntligen får möjlighet att göra inträdesprov. Filippa bestämmer sig för att ge sin dröm en chans. Hon flyttar till London, och det så fort hon bara kan när gymnasiestudierna äntligen är över...
Att flytta hemifrån kan vara både spännande och läskigt. Särskilt när man flyttar till en världsstad som London. Här är livet tuffare, snabbare och framför allt DYRARE än vad Filippa någonsin kunnat föreställa sig...
Hon kämpar hårt för att hitta ett bra ställe att bo på. De lägenheter hon har råd att hyra är oftast mindre än råttbon. De är lika äckliga och kostar trots det en förmögenhet att hyra!
Hyran ska ju ändå betalas, och Filippa måste skaffa ett jobb. Det blir inte helt lätt...
Trots alla svårigheter får Filippa en härlig första tid i London. Hon får nya vänner, möter kärleken och njuter av varje sekund. Frågan är bara: kommer hennes stora dröm att slå in? Får hon bli elev på teaterskolan?
"Only väg is upp" är första boken om Filippa. Författarinnan Emmy har planerat att skriva ytterligare två stycken som ska berätta om Filippas fortsatta skådespelarliv i London.
Emmy jobbade själv som skådespelerska innan hon började skriva böcker, och det märks att hon känner teatermiljön väldigt bra.
Boken är skriven på ett lättläst mysigt sätt med mycket humor. Som läsare har man trevligt hela tiden. Filippa är en ganska omogen barnslig tjej i början av boken, men hon lär sig snabbt av alla besvärligheter hon råkar ut för. Man förstår att hon är en riktig stark och duktig tjej, som det kommer att gå bra för i livet. Vad hon än väljer att ägna sig åt...
Jag tror att lite äldre tonåringar kommer att gilla den här boken. De som snart är i Filippas ålder, och kanske drömmer om en liknande framtid.
Vill du läsa "Only väg is upp"? Du kan låna den på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om boken finns att låna just nu.

måndag 15 oktober 2012

Vill du ha svar på frågor om kärlek?




 


Har du hittat till webbsidan http://ungdomar.se/?
Den vänder sig i första hand till ungdomar 15-24 år, men alla är välkomna dit. Numera är 110 000 unika besökare där varje vecka.
Först måste du bli medlem (kostnadsfritt förstås!), men sen finns det massor du kan göra.
Vill du diskutera och samtala med andra i forumet om olika aktuella frågor?
Du kanske vill lägga ut din egen blogg eller ditt fotoalbum för allmän beskådan? Eller varför inte bara smygläsa alla andras bloggar?
ungdomar.se finns också möjlighet att få stöd och hjälp av en expertpanel.
De svarar på frågor om allt mellan himmel och jord. Frågorna kan  t ex gälla ätstörningar, relationer,
missbruk, religion och mobbning. Experterna som svarar på frågorna är vuxna människor som är kunniga om sitt ämne, och jobbar t ex som psykologer eller präster.

En del av de frågor som skickats in till panelen har nu hamnat i en ny bok, "Kan man göra slut på facebook?: och en massa andra frågor om ung kärlek". Vi har precis fått den till Arboga bibliotek.
Boken är perfekt att stoppa i händerna på alla från 12 år och uppåt, som har funderingar kring kärlek och relationer.
Hur tar man kontakt med någon när man är kär? Hur gör man när kärleken är förbjuden?
Ska man berätta när man varit otrogen?  Bara några av alla de frågor som besvaras i boken...
Det märks att experterna tar ungdomarnas frågor på stort allvar. De skriver respektfulla svar som
är lätta att förstå.

Vill du låna boken? Titta i bibliotekets katalog om den finns att låna just nu.

tisdag 9 oktober 2012

"Inte vatten värd" av Ulrika Lidbo


"När någon har varit försvunnen i två dygn. Då börjar man ju tro
att han eller hon inte längre...
---
Nej.
Helt säkert dyker hon upp som om ingenting har hänt. Och ingenting HAR hänt.
Vem som helst kan kan väl få nog av en idiotisk klassresa!"

Ulrika Lidbos senaste bok; "Inte vatten värd" börjar på det här kusliga otäcka sättet. 
Vad är det egentligen som hänt? Visst blir man nyfiken att läsa boken, och få veta mera...

Tonårstjejen Edith berättar hela historien. Hon och klassen är på resa till Gotland, och det är där allting brakar samman... Klasskompisen Sigga försvinner, och ingen vet vad som hänt henne.

Edith gör hela tiden allt för att få vara kompis med de populära tjejerna i klassen.
För att vinna deras intresse sviker hon Sigga, och berättar något om henne som hon svurit på att aldrig avslöja. När tjejerna får veta Siggas hemlighet börjar de mobba henne på ett sällsynt elakt sätt.
Sigga blir förbannad och förtvivlad över klasskompisarnas svek.  Hon drar bara, sticker från klassresan utan att säga något till någon. 
Ingen vuxen får veta att Sigga är borta. De elaka tjejerna i klassen berättar inget om vad som hänt för läraren. De mörkar hela historien, och säger bara att Sigga åkt hem i förväg för att hennes mamma blivit sjuk.
Edith förstår att det är fel att göra så, men hon vågar inte sätta sig emot de populära tjejerna. 
Hon är ju INGEN om hon inte får vara med i tjejernas gäng...
Edith drabbas i stället av världens samvetskval för det hon gjort mot Sigga.
Hon kan inte sova på nätterna, då mardrömmarna och fantasierna om vad som kan ha hänt Sigga håller henne vaken.
Ligger Sigga någonstans ensam och skadad i skogen, eller vad har egentligen hänt? 
Oron och det dåliga samvetet gör Edith nästan galen.
Till sist dyker Sigga upp igen...

Det här är en fantastisk stark bok med många bottnar. Den är trovärdig och lätt att leva sig in i. 
Alla som är, och en gång varit, tonåringar förstår så väl varför Edith gör som hon gör. 
Varför hennes dåliga självförtroende och stora behov av kompisarnas bekräftelse får henne att göra fel val. Vi har nog alla, någon gång, varit i en liknande situation.
Jag kommer att rekommendera lärare att använda "Inte vatten värd"som högläsningsbok på högstadiet. Här finns verkligen mycket att prata om;  självkänsla, kompisrelationer, och vikten av att kunna säga i från och inte falla för kompistrycket.
 
Vill du läsa "Inte vatten värd"? Låna boken på Arboga bibliotek. Titta i bibliotekskatalogen om den är ledig att låna just nu.


onsdag 3 oktober 2012

Millan - min nya hjältinna!

När jag hör namnet Pia Hagmar tänker jag genast på hästböcker.
Pia har skrivit massor av böcker, men är framför allt känd för böckerna om Klara. Ni vet tjejen som älskar hästar mer än någonting annat.
Klaraböckerna finns att låna på biblioteket, och är mycket omtyckta av alla hästälskare mellan 10 och 13 år. För något år sen gjordes också en riktigt bra biofilm som byggde på böckerna om Klara.
Pia har också vunnit bokläsarnas hjärtan genom sina lättlästa deckarserier; böckerna om Pål och framför allt böckerna om de tre bröderna som kallar sig för Dalslandsdeckarna.
Nu har Pia börjat skriva en ny serie hästböcker, där tonårstjejen Millan är huvudpersonen.
Millan har det inte så lätt i livet. Hennes föräldrar är arbetslösa och sjukliga, och dricker ofta alldeles för mycket. Det är Millan som måste vara den vuxna i familjen. Det är hon som ser till att lillebror har det bra. Att han blir hämtad på dagis, att han får mat, och att han inte blir alltför rädd och ledsen när mamma och pappa är fulla och grälar så att huset nästan skakar sönder. Ett sånt ansvar är verkligen alltför stort och tungt för en 13-åring att bära.
Om jag fick bestämma skulle inget barn/ tonåring behöva ha det så! Jag vet dock att i verkligheten är det många, många barn som har det precis som Millan...
Millan har ett ställe där hon känner sig lycklig och trygg; det är i stallet! Hon har inte råd att ta ridlektioner, men hon jobbar extra före, och efter skolan och hjälper till att ta hand om hästarna.
Då fantiserar hon om det är hon som äger stallet och alla hästarna. Men hon förstår att drömmen om att få egen häst aldrig kommer att bli sann... Eller kan drömmar bli till verklighet?

Millan är verkligen en stark och modig tjej, som gör sitt bästa för att överleva i sin tuffa vardag.
Om ni har läst och gillat Pia Hagmars andra hästböcker, kommer ni älska den här serien också.
Det garanterar jag!
Vill du veta hur det går för Millan? Del 2 är på gång och kommer under våren 2013.
Låna "Millan" på Arboga bibliotek. Titta här om boken finns att låna just nu.

måndag 1 oktober 2012

Kan en robot tänka?

Vill du lära dig mer om robotar? Då har jag boken för dig!
Peter Ekberg skrev förra året en spännande faktabok om aliens, då han funderade på
om det finns liv i rymden.
Nu har han istället bestämt sig för att utforska robotvärlden i sin nya bok som heter
"Tänk robot - kan en robot tänka?"
Hur smart kan en robot egentligen bli? Kan man skapa en robot som kan tänka själv, precis som människor? Kan de till och med bli smartare än oss? Kanske så smarta att de en dag slår tillbaka mot oss människor? Några klara svar får vi inte i boken, men tydligen tror många forskare att vår framtid kommer att se ut precis så.
I boken berättar Peter Ekberg om konstgjord, eller artificiell intelligens, och om hur långt forskarna kommit med att utveckla robotar.
Numera finns de överallt. Både som hjälp i industrin, men även i vår vardag. Självgående gräsklippare har ni kanske stött på t ex?
Vi har ju också vant oss vid att ofta se robotar på film. Kompisarna C-3PO och R2-D2 i Star Wars har nog nästan alla stött på i något sammanhang.

Blir du nyfiken på att läsa mera? Låna "Tänk robot..." på Arboga bibliotek.
Språket och innehållet är lagom svårt, och passar alla intresserade läsare från 10 år och uppåt.

fredag 28 september 2012

Katarina Genars senaste bok!


Katarina Genar är en ganska ny svensk författarinna, som hittills kommit ut med tre böcker för barn/ungdomar. Hennes böcker får alltid mycket beröm i tidningarna, och det är mycket välförtjänt.
De handlar allihopa om vardagliga händelser, där plötsligt något gåtfullt och magiskt inträffar.
Det blir aldrig otäckt, utan bara lite pirrigt spännande...
Tyvärr har böckerna lite svårt att nå ut till läsarna, vilket jag tycker är väldigt synd. Böckerna bjuder på härliga berättelser som jag vet att många barn skulle kunna fängslas av.
Kan det bero på omslagen? Jag gillar dem inte alls. De är alltför tråkiga och barnsliga.
Man får intrycket av att böckerna riktar sig till väldigt små barn, när de i stället passar jättebra för mellanåldern 10-13 år.

Den senaste, "Den magiska kappan", handlar om Livia som får en fin present när hon fyller 11 år.
En elegant röd vinterkappa med svarta sammetsknappar, som mamma köpt i en secondhand-affär.
Någon har ägt kappan förut, men det syns nästan inte. Livia tycker att kappan är jättefin, och att den ser  alldeles ny ut. När hon sätter på sig kappan känner hon en speciell och härlig känsla.
Det är som om kappan lever, som om den vill tacka för att den äntligen "kommit hem".
För Klara, Livias bästa kompis, blir det dock bara obehagligt att prova kappan. På henne kliar den och skaver, och hon tar snabbt av sig den.
Livia förstår ganska snart att det är något magiskt med kappan. Det verkar som om den vill berätta något för henne. Livia börjar forska i kappans historia. Vem har ägt kappan före henne? Är det den flickan som har ett meddelande till Livia?

Om ni tycker om lite vardagligt mystiska berättelser, är detta definitivt någonting för er!
Låna gärna "Den magiska kappan" och Katarina Genars andra böcker på biblioteket.
Titta i Arboga biblioteks katalog för att se vilka som finns inne på hyllorna just nu.

tisdag 18 september 2012

Ny spännande ljudbok!














Jag har sagt det förut här på bloggen; fantasyböcker är egentligen inte alls min grej!
Jag föredrar verklighetstrogna berättelser, som handlar om människor boendes i en värld
som vi alla känner igen oss i.
Dock har även jag en stor favorit i fantasy-genren. Det är en bok som heter "Skämmerskans dotter"
och är skriven av Lene Kaaberböl.
När en berättelse är tillräckligt bra, blir även overkliga och magiska saker helt trovärdiga.
Det stämmer verkligen in på "Skämmerskans dotter"!  Här har jag inga problem att acceptera overkliga och magiska saker som t ex drakar. Författarinnan lyckas göra även dem helt trovärdiga, och de blir en naturlig del av handlingen. Som läsare lever man sig också in i huvudpersonens liv, 11-åriga Dina.
Hon som har ärvt sin mors magiska förmåga, och fått egna skämmarögon.
Man förstår verkligen hur hon lider av detta, och hur mycket hon hatar sin förmåga!
När man har skämmarögon kan man se vad en annan person skäms för, bara genom att möta deras blick. En sådan magisk förmåga gör en väldigt ensam. Stackars Dina har det tyvärr så.
Ingen vill vara hennes vän! Det går ju inte vara kompis med någon man inte vill se i ögonen...
I stället får Dina hjälpa sin mamma att lösa ett svårt och farligt uppdrag.
I slottsborgen sitter en man inspärrad. Är han skyldig till det brott han anklagas för?
Är han verkligen en mördare? Kan Dina och hennes mamma få honom att erkänna?
"Skämmerskans dotter" är en verkligt spännande och fängslande bok som passar alla vana läsare bra, från 10 år och uppåt. Jag tror också att det är en mycket bra högläsningsbok.
"Skämmerskans dotter" är den första boken i en serie. Den följs av 3 delar till, där man får fortsätta följa de magiska äventyr som Dina hamnar i på grund av sina skämmarögon.
Om du vill kan du också lyssna på boken! På biblioteket finns den som ljudbok i två varianter.
Vi har den vanliga uppläsningen, och nyligen fick vi en version som Unga radioteatern spelat in.
Här får vi lyssna på en teaterpjäs med flera olika skådespelare. De spelar upp handlingen enbart med hjälp av sina röster, och de gör det mycket bra! Här kan man snacka om spänning och action!
Ljudboken består av två CD, och det tar 2 tim och 15 min att lyssna på hela boken.

Vill du läsa eller lyssna på "Skämmerskans dotter"? Titta i bibliotekets katalog vad som finns ledigt att låna just nu.

Förbjuden kärlek


Amor deleria nervosa är en fruktad sjukdom som dessutom är väldigt smittosam. Sjukdomen har redan förstört världen och orsakat svåra problem. Den spred sig som en epidemi över hela världen men lyckligtvis så hittade forskarna ett botemedel. Så nu blir alla på sin 18 års dag botade ifrån Amor deleria nervosa. Amor deleria nervos är helt enkelt det vi kallar kärlek. Men i denna framtidsvärld så är kärleken förbjuden och eftersom kärleken är en smittosam sjukdom får den som är obotad inte lov att vistas ute sent på kvällarna, den obotade får heller inte umgås med det andra könet på egen hand, den obotade får inte lov att röra någon annan eller skratta för högt eller gråta för mycket. Allt för att förhindra sjukdomens spridning. Människorna som är botade lever dock ett tryggt och säkert liv, noga planerat av regeringen och där även din partner är noga utvald av regeringen för att försäkra att den fruktade epidemin inte bryter ut igen.

Lena är en ung tjej och alldeles snart är det äntligen hennes tur att bli botad. Hon ser framemot den dagen med tillförsikt och förtröstan, nu ska hon ju äntligen kunna känna sig trygg och säker. Aldrig har hon tvivlat på att regeringen gör fel eller att bli botad skulle kunna beröva dig något. Lena har ju sett på nära håll hur illa det kan gå när någon inte blir korrekt botad. Så Lena väntar med iver på sin stora dag och räknar ner dagarna. Men så möter hon Alex, och han ser på Lena som hon är en dröm. Han tränger sig in i Lenas liv och hon vill bara har mer av honom. Nu vänds allt upp och ner för Lena. Sakta krackelerar omvärlden och Lena tvingas inse att allt är kanske inte så säkert som hon trodde. Och att regeringen kanske trots allt har fel.

Det är en skrämmande värld Lauren Oliver berättar för oss om, en känslokall och steril värld där människorna känns mer som robotar än levande varelser. Människor som inte längre har förmågan att känna kärlek till någon annan och där de lever noggrant uträknade liv. Lena är en naiv och osäker tjej som växer sig allt starkare fram emot slutet. Hon vågar tänka om och bryta mönstret. Platsen vi befinner oss på är USA men det är inte någon främmande plats utan den påminner mycket om dagens USA. Jag gillar hur Lauren Oliver lyckas skapa en spänning som bara stiger hela tiden och hon håller sina läsare på tå hela vägen fram till slutet. Det är en bok man fastnar i och som man omöjligen kan lägga ifrån sig. Man vill bara fortsätta läsa för att nå fram till slutet. Där finns hela tiden ett driv och Lauren Oliver är duktig på att måla upp alla detaljer på ett intressant sätt. Nu längtar jag efter del två som bör komma på svenska i januari 2013. 

Finns boken inne? Klicka här!

tisdag 11 september 2012

En magisk läsupplevelse!














Nu har jag äntligen läst "Cirkeln" - ungdomsromanen som alla har pratat om sen den kom ut förra året!
Jag gillade boken mycket, och håller verkligen med alla som varit positiva till den.
När "Cirkeln" kom ut fick den urfina recensioner i tidningarna. Bloggarna skrev massor av beröm, och alla läsare jag mötte på biblioteket som läst boken, pratade varmt om den.
Böcker som "alla" andra gillar blir jag ofta besviken på. Förmodligen har jag för höga förväntningar från början, men roligt nog klarade "Cirkeln" att leva upp till dem.
Här får man en cool och magisk läsupplevelse med massor av action, som håller från start till mål!
Vad har ni andra som läst boken tyckt?
Kommentera gärna! Det vore så roligt att höra ifrån er lite...


Förra året gav jag gav bort boken i julklapp till min tonåriga systerdotter.
Hon började läsa den nästan direkt, och sen låg hon vaken en hel natt och bara läste och läste!
Boken var så fängslande, på ett nästan magiskt sätt, att hon bara var tvungen att läsa tills den var slut. Tyvärr hade hon matteprov dagen efter, vilket ju inte var så bra timing...

Ni känner väl vad som händer i "Cirkeln"?
I det lilla brukssamhället Engelsfors (i Västmanland?) börjar konstiga saker att hända....
En mörk natt när månen är blodröd förs 6 tonårtjejer till stans nedlagda dansbana.
De vaknar upp där, och ingen av dem vet hur de kom dit. Tjejerna känner knappt varandra, och är definitivt inte kompisar. Det enda de har gemensamt är att de alla går på gymnasiet i Engelsfors.
Den här natten får de veta att de är häxor med magiska egenskaper. Tillsammans är de starka, och det är bara så de kan besegra ondskans makt som slagit  ner i Engelsfors.
Ja det låter lite larvigt när jag beskriver det så här, men när du läser blir allt trovärdigt!
I "Cirkeln" förbereder sig tjejerna för den stora striden, och i fortsättningen "Eld" går kampen vidare.
Nästa år kommer den avslutande delen som ska heta "Nyckeln". Det är nog många därute som väntar med spänning på den boken...

I intervjun här nedan kan du se några tjejer från Eskilstuna intervjua författarna, Mats Strandberg och Sara Elfgren Bergmark. De berättar bl a om hur de fick idén till böckerna, och hur det går till att jobba tillsammans när man skriver en bok.



Vill du läsa "Cirkeln" och "Eld"? De finns också som ljudböcker på Arboga bibliotek.
Titta i vår bibliotekskatalog om de är lediga att låna hem just nu.

tisdag 4 september 2012

Skrivartävling för alla mellan 13 och 19 år!


Gillar du att skriva? Är du mellan 13 och 19 år och bor i Västmanlands län eller Örebro län?
Varför inte då skicka in dina texter till skrivartävlingen "dig it!"? 
Tävlingen är öppen mellan 1 augusti och 22 oktober, så nu är det hög tid att sätta igång och skriva!
Tävlingen, "dig it!", återkommer varje år, och är ett samarbete mellan biblioteken i de två länen.
Varje år har tävlingen ett tema och i år är det "honhanhen".  Juryn vill alltså ha texter som handlar om könsroller i någon form. Det kan t ex vara om varför tjejer och killar behandlas så olika i samhället.

Vad ska du då skriva om? Egna erfarenheter kanske?
Hur är det i skolan? Är lärarna likadana mot alla elever, eller får något kön, (killar, tjejer) några fördelar?
Vill du få lite inspiration? Varför inte läsa någon av de böcker jag tidigare tipsat om här på bloggen med ämnesord könsroller? Där kan du välja mellan både faktaböcker och skönlitteratur.
Jag vill också tipsa om en ganska ny bok som heter "På spaning med Hedvig: frihet, jämlikhet och rakade ben". Den är skriven av den 20-åriga skribenten Hedvig Ljungar.
Hon funderar mycket kring de här frågorna, varför killar och tjejer behandlas så olika i samhället.
I sin lättlästa bok beskriver hon en verklighet som många unga tjejer känner igen sig i.

Det allra bästa bidraget i tävlingen belönas med 2000 kr. 2:an får 1000 kr, och nr 3 får 500 kr.
Stor prisutdelning blir fredagen den 16 november, på Kulturnatten i Örebro, Örebro konserthus.

All information om hur du bär dig åt för för att vara med i tävlingen hittar du på bloggen , ( http://skrividigit.blogspot.se), där också alla bidrag kommer att publiceras.


Lycka till allihopa, och sätt igång och skriv nu!
Visst kan ni se till att första priset hamnar i Arboga i år?